Menu

Geschiedenis

OVER ONS EVENEMENT TREKKERTREK

In 2001 is het allemaal begonnen. De jongerenvereniging “de Poeltrappers” zocht een nieuwe uitdaging. Bij ons in de omgeving was toen een trekkertrek voor standaardtractoren nog niet heel bekend. In Walcheren was het al iets bekender, daar was de wedstrijd van Aagtekerke, die iedere jaar veel deelnemers en publiek trok, en tot op heden altijd nog een groot succes is.

WIJ DACHTEN DAT MOET IN ZUID BEVELAND OOK KUNNEN..

ZO GEZEGD ZO GEDAAN..
Nu 17 jaar verder, is ons evenement uitgegroeid tot een wedstrijd met twee sleepwagens en ruim 100 deelnemers en 1800 toeschouwers. In de afgelopen jaren hebben we een aantal zaken veranderd. We werken niet meer onder de jongerenvereniging maar zijn een stichting geworden. Dit is gedaan om de vereniging te allen tijde in stand te kunnen houden. Verder zijn er zo min mogelijk zaken veranderd. We werken daarom nog steeds onder het motto:

“DOE MAAR GEWOON DAN DOE JE AL GEK GENOEG”

We hebben binnen onze jongerenvereniging “de Poeltrappers” een actiegroep gevormd die hier graag aan wilde werken. Er werd een sleepwagen besteld, en alles wat bij een dergelijk evenement allemaal komt kijken. En het eerste jaar werd, afgezien van het weer, gelijk een groot succes met een kleine 60 deelnemers en 800 toeschouwers uit heel zeeland en omstreken. Nu is het initiatief van toen uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend regionaal goed bezocht evenement. Mensen zijn nog steeds enthousiast en we groeien met onze tijd mee.

We hopen deze dag nog vele jaren en met succes te kunnen organiseren. Uiteraard met behulp van alle leden van de jongerenvereniging “de Poeltrappers”.

OVER DE SPORT

Trekkertrek, trekkerslep of tractorpulling, het zijn allemaal benamingen voor een unieke motorische krachtsport. Deze van oorsprong Amerikaanse sport heeft sinds haar introductie in 1977 in Nederland reeds tienduizenden Europeanen in haar greep gekregen.

Er zijn wedstrijden bij verschillende organisaties. Bekendste is wel de Nederlandse NTTO met daarbij de A -divisie en, met samenwerking met de Belgische BKTV de B -divisie. Hier rijden veel speciaal geprepareerde machines voor de sport. Daarnaast heb je nog verschillende competities voor tractoren die gebaseerd zijn op standaard landbouwtractoren. Zo zijn er in Nederland onder andere wedstrijden onder de regelementen van de NTTO , Basrijs en trekkerslep. Hier word ook met standaard tractoren gereden. Wij rijden meestal onder de trekkerslep regels.

Trekkertrek wordt beoefend met behulp van een sleepwagen. Dit is een soort oplegger met van voren geen wielen maar een slee. Hieronder zie je er één.

Sleepwagen historie - over de sport

1. Tractor
2. Sterke ketting
3. Kantelbeveiliging
4. Lier
5. Slee
6. Plaats voor stalen messen
7. Versnellingsbak
8. Tandemstel voor verplaatsen ballastbak
9. Motor voor terugtrekken ballastbak
10. Ballastbak
De wagen is zwaarder en lichter te maken, zo dat hij aan te passen is aan de kracht van de tractor. De bedoeling is om de wagen zo ver mogelijk te slepen. Dit gebeurt op een baan van (meestal) 100 meter . De ballastbak komt bij het verplaatsten steeds verder naar voren en voert zo de druk op de slee steeds hoger op. Als de volle afstand van 100 meter is afgelegd dan spreekt men van een “Full Pull”. Als meerdere deelnemers dat halen komt er een finale waarin de deelnemer die de grootste afstand weet af te leggen heeft gewonnen.

Er wordt getrokken in verschillende gewichtklassen met verschillende klassen voor verschillende tractoren.